Kanser Hati (Liver Cancer)

Kanser hati adalah pertumbuhan sel-sel kanser yang boleh memusnahkan organ-organ hati dan kerosakan di sekitarnya.

Kanser hati boleh belaku akibat daripada jangkitan sel-sel hati (kanser hati primer) atau daripada sebaran kanser dari bahagian badan yang lain (metastasis). 

karsinoma hepatocellular adalah kanser hati primer yang paling biasa dan ia adalah yang paling kerap terjadi pada pesakit dengan jangkitan hati, hepatitis B dan hepatitis C. 

Hati terletak di bahagian atas abdomen yang dan ia adalah penting untuk membersihkan toksin dari darah dan mencerna nutrien dan bahan kimia lain dalam darah. Jika hati tidak berfungsi, kemungkinan risiko kematian berlaku tidak lama kemudian.


Tanda tanda kanser hati

Sakit & keras pada bahagian atas kanan abdomen
Saiz hati membengkak besar
Mudah lebam dan berdarah
Juandis (kuning pada mata dan kulit)
Gatal gatal


Cara elak kanser hati

Kebanyakan kanser hati primer boleh dielakkan.

 Berikut adalah beberapa perkara yang anda boleh lakukan:

Hepatitis. 
Untuk mengurangkan risiko dijangkiti virus hepatitis:
Mendapatkan vaksin (tersedia untuk hepatitis B, tetapi tidak C).
Mengamalkan seks selamat (penggunaan latex atau polyurethane kondom dengan nonoxynol-9), dan tidak mempunyai hubungan seks tanpa perlindungan.
Pakai sarung tangan getah di tempat kerja apabila menyentuh atau membersihkan darah atau peribadi item, seperti tampon dan tisu.
Jangan berkongsi barang-barang peribadi seperti pisau cukur, berus gigi atau anting-anting dengan sesiapa sahaja.
pastikan jarum yabg digunakan untuk menindik badan atau tatu disterilkan dengan menggunakan mesin yang dipanggil autoklaf.


Alkohol. 
Untuk mengelakkan diri daripada sirosis hati, mengehadkan jumlah alkohol yang anda minum tidak lebih daripada dua minuman sehari.


Diet. 
Apa yang anda makan boleh dikaitkan dengan beberapa jenis kanser, termasuk kolon, rektum, payudara dan paru-paru kanser, yang dikenali untuk merebak ke hati. Ia adalah disyorkan bahawa anda mengekalkan berat badan yang sihat dan makan makanan yang kaya dengan serat pemakanan (biji-bijian, bijirin, sayur-sayuran dan buah-buahan) dan lebih rendah dalam lemak tepu.